De persfoto's zijn beschikbaar voor
publicaties. Wij vragen je de
bronvermelding over te nemen bij
het plaatsen van de foto. Heb je
voor bepaalde publicaties zwaardere
bestanden (> 300dpi) nodig van deze
afbeeldingen? Neem dan even
contact met ons op.

Voor meer informatie kunt u contact
opnemen met:
Susanne Buter 06-245 056 97 of
press@creatievemunitie.nl
CREATIEVE MUNITIE,
HET KUNST EN DOEBOEK VOOR KIDS

Rotterdam, september 2011

Het kunst-en doeboek Creatieve Munitie, in strijd voor een eerlijke wereld,  is het eerste product dat gaat voortkomen uit het open samenwerkingverband tussen Graphic Designer (www.nicolebroeders.nl), Susanne Buter (www.susannebuter.nl) en 'gast' tekstcorrector Anneleen Siebelink.

Een eigenzinnig en inspirerend kunst- en doeboek met dertig heel verschillende creatieve projecten/ideeën van ‘Nederlandse kunstenaars’ (van gevluchte kunstenaar (andere cultuur); kunstenaar met een beperking (bijvoorbeeld down syndroom) tot snappy ontwerpers en graffiti artisten) voor kinderen in de lagere schoolleeftijd. Met als doel: samen de wereld een (beetje) eerlijker te maken.

"A way at looking at life where voicing opinions through creativity makes your voice stronger, your compassion deeper and your quest for justice more infinite."

En daar gaat het boek Creatieve Munitie over.

Creatieve Munitie bevat heel verschillende creatieve projecten – gebaseerd op de ideeën en kijk van kunstzinnige mensen op onze wereld – over hoe zij vinden dat kinderen aan de slag kunnen om de wereld een beetje eerlijker, socialer en milieubewuster te maken. Doel is zelf iets unieks maken, je af te zetten tegen homogeniteit en massaconsumptie, en uit te gaan uit van de duurzaamheid van het materiaal en de directe omgeving. Dit vanuit een do it yourself-ethos.

Veel 'geëngageerde kunstprojecten' richten zich namelijk primair op volwassen. Creatieve Munitie wil zich graag samen met de kunstenaars specifiek richten op kids. Kinderen aanzetten tot nadenken, actie ondernemen om zo weer volwassen na te laten denken over de wereld waarin we leven.

Een boek dat perfect aansluit bij de huidige tijdsgeest. Denk aan het verlangen naar ambachtelijkheid, handgemaakte producten,  het idee dat imperfectie juist mooi kan zijn, aandacht hebben voor het kleine, nadruk leggen op culturele diversiteit, verbinden en samenbrengen. En Lidewij Edelkoort die ons n.a.l. van dit project per mail antwoordde  "begrijp het onderwerp en ben het met je eens dat het een bijzonder actueel onderwerp is".

Voor wie is het? Uiteraard is het boek voor kinderen die gewapend met lijmpistool, schaar of breinaalden het verschil willen maken door hun talenten aan te wenden met humor, intelligentie en een überhippe stijl. Maar ook brutale vaders, moeders en andere rol modellen, die wanhopig samen met de kinderen willen ontsnappen uit hun alledaagse leven om voor een paar uur de gevestigde orde omver te werpen, en hun innerlijke creatieve stem in een verenigd draadkrachtig schreeuwen omzetten!

Maar Creatieve Munitie word meer dan een boek, denk aan een interactieve website (met filmpjes, teksten, audiofragmenten, illustraties en wedstrijden), een  pop-up KunstLab (tijdelijk kunstzinnig laboratorium, dat ingezet kan worden op events en festivals; kinderen kunnen er onder begeleiding experimenteren met verschillende kunstvormen), exposities en performances en (guerrilla) acties (bombings, wild tuinieren e.d.).

Je zou dus kunnen spreken van een Creatieve Munitie-beweging.

Meer weten over dit project, een eigenzinnige en inspirerend boek, kijk dan op www.creatievemunitie.nl of op www.facebook.com/creatievemunitie en volg ze via twitter https://twitter.com/CreatieveM. En heb jij een explosief idee en wil je samenwerken, mail naar info@creatievemunitie.nl of bel Susanne Buter 06 245 056 97 of Nicole Broeders 06 537 937 36.

press CREATIEVE MUNITIE HET KUNST

Download PDF